8 Ağustos 2017 Salı

Damla Sakızlı Kıbrıs Çöreği Tarifi

En çok hangi zamanlarda mutfağa girersiniz?
Belki en mutlu, en sinirli, en sevinçli anlarda...
Emek ve enerjinin sonucu ortaya çıkan güzel lezzetler hayatımızın hep içinde...
Yaptığın bir keki, çöreği, böreği, yemeği paylaşmak.
Haydi yanına bir çay gel içelim beraber demek.
Biriktirdiğim o kadar güzel insanlar var ki...
En samimi, en güzel, en mutlu, en acılı anları bir arada geçirebildiğim ailem ve sevgili dostlarım için harika bir deneme yaptım.
Bu tarz denemeleri çok sık yapmam. Yaptıysam vardır elbet bir sebebi. Mutfakta istekli bir şekilde iş başında buldum kendimi. "Pakmaya Mayalı Çörek Harcı ile Damla Sakızlı Kıbrıs Çöreği" hazırladım.
İlk kez denedim. Nasıl olacağını önceden çok kestiremesem de tarifi A'dan Z'ye uyguladım.
Sonuç mu? Tabiki tadan herkes çok beğendi.
İşte damla sakız ile çöreğin benzersiz uyumu.
Hazırlanışı:
Bir karıştırma kabına 500g. unu eleyin. Üzerine paketin tamamını döküp kaşıkla iyice karıştırın. Daha sonra toz şeker, süt, sıvı yağ, tuz ve yumurta akını ekleyin. Ölçülü suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yaklaşık 5-10 dakika yoğurmaya devam edin. Daha sonra hamurun üzerine örterek ılık bir yerde 25-30 dakika bekletin.
Süre sonunda hamuru, yeniden hafifçe yoğurup 15 bezeye ayırın. Bezeleri yuvarlayıp uzatın ve ay şeklinde kıvırıp uçlarını birleştirin. Yağlanmış, unlanmış fırın tepsisine dizin. Tepsinin üzerini örterek ılık bir yerde, hamurlar 1,5-2 kat büyüyünceye kadar yaklaşık 40-50 dakika süre ile bekletin.
Isınması için fırını önceden
 180 dereceye ayarlayın. Yumurta sarısını çöreklere sürün ve keskin bir bıçakla çöreklerin kıvrılmış kenarını 4-5 yerinden enlemesine kesin. Tepsiyi fırına koyun ve üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 15-25 dakika süre ile pişirin.
Tarifi harfi harfine uygulayınca işte sonuç bu çıkıyor. İçi hamur olmadı ve çörekler
birbirine yapışmadı. Çörek hamurunu hazırlarken arzuya göre, kuru kayısı, kuru incir parçaları, kuru üzüm, meyve şekerlemeleri, ceviz, fındık parçaları ve çikolata parçaları da isteğe bağlı olarak içine atılabilir.
Çay, kahve ve sohbet eşliğinde sadece sevdikleriniz ile birlikteyken tüketmenizi öneriyorum.
Öyle olunca kalorisi uçup gidiyor :)
Afiyetler olsun.
Instagram:
@leman_tatli